Direktlänk till inlägg 11 januari 2008

Kalla och svenskarna.

Av Jonas Colting - 11 januari 2008 17:58

Innan jag skriver något mer, och ni som läser bloggen ofta vet att det blir gärna i en raljerande form, så vill jag poängtera hur otroligt imponerad även jag är av Charlotte Kalla och av hennes styrka och mognad. Imponerande och underhållande.

MEN, vad är det för fel på svenska folket och på svenska sportjournalister inte minst? Har vi hjärntvättats med klistervalla, sparkdräkt och issnorigt skägg så till den milda grad att vi tappat alla proportioner? Eller är folkhemsmurarna så höga att vi inte förmår se längre än till långfilen, Bandyallsvenskan och söndagens Sportspegel?

I en undersökning som Aftonbladet gjorde så hade en överväldigande majoritet av läsarna röstat fram Kalla som vår främste vinteridrottande tjej; framför OS- och VM-vinnare som Anja Pärson och AC Olofsson (även om skidskytte ÄR en fruktansvärt konstigt konstruerad idrott; speedwaycurling någon?). Och när hyllningarna från allmänheten och sportjournalister svämmar över alla bredder och många på allvar menar att "NU NU NU är Bragdguldet klart för i år" så har man ju tappat koncepten helt. Med exempelvis ett sommar-OS för dörren så kan jag tänka mig minst tio olika tänkbara scenarion som ligger betydligt närmare till hands för ett Bragdguld; personligen hoppas jag på Therese Alshammar eller Stefan Nystrand eller varför inte Mustafa Mohammed? Men nej, det är ju redan klart! Kalla vann något i TV! Det måste belönas! Med Bragdguld, Nobelpris, nycklarna till staden och en hustomt minsann... Visserligen var det varken VM, OS eller något annat mästerskap som hon vann men ändå; hon var ju så duktig och så stark och så brådmogen. Och så duktigt gjort, för att vara tjej......Jo, men kom igen nu. Visst är det uppenbart hur svenska sportjournalister älskar att skrocka i direktsändning och gulla med nya tjejsvenska stjärnskott. Det finns ju inget som är mera politiskt korrekt och väl inpräntat hos oss alla genom åratals av feministisk agenda i idrottsrörelsen, precis som i samhället i övrigt; tjejer ska uppmuntras lite extra....

Återigen, jag missunnar henne verkligen inte sitt genombrott och påföljande mediahausse men jag fascineras av vikten man lägger vid det.

Visserliggen är ju hennes framgångar så stora som de kan bli, bortsett OS- och VM-guld. I skidvärlden vill säga. Och den är ju inte speciellt stor....

Längdskidor är för Sverige ungefär vad bandyn är i Bollnäs; världens centrum.

Om jag sade att triathlon på ett globalt plan på alla sätt, mediamässigt, ekonomiskt, deltagarmässigt, evenemangsmässigt etc är en större idrott än längdskidor, frånsett traditioner, så skulle det säkert avfärdas som ett skämt av de flesta sportjournalister. I nästa inlägg ska jag motivera mitt påstående.

Och för er som har svårt att läsa flera ord i följd eller har svårt att tolka andemeningar så vill jag tillägga att jag tycker om längdskidåkning, Charlotte Kalla, klisterföre och Gunde samt Vasaloppet. Framförallt är jag en anhängare av perspektiv och i allmänhet måttligt imponerad av svensk sportjournalistik frånsett några lysande undantag.

 
 
Ingen bild

Vman

11 januari 2008 19:05

Du skriver precis helt rätt !
Sveriges sportjournalister har endast ögon där alla resultat är kommande Guld i OS, VM osv.

 
Ingen bild

en riktig tjej

11 januari 2008 19:13

Visst har vi det bra vi tjejer! Kram från Tove :)

 
Ingen bild

Jocke Berggren

11 januari 2008 19:20

Du är inte den enda som har haft dessa tankar...Jag skickade tom ett mejl till en kille på Aftonbladet för att jag kände att någon var tvungen att påpeka hur dum hans artikel var.
Jag har inte kollat på sportnyheterna (förlåt, fotbollsnytt) sen Kalla vann TdS, jag orkar helt enkelt inte med att journalisterna näst intill pratar sig själva till orgasm om Kallas "bragd". Dessutom blir jag irriterad när Anna Hansson som på plats 13 knappt har fått ett "bra gjort" från samma journalister.
Som André Pops sa när Gunde gled (haha) över till Hanssons prestation i några sekunder:
- Men Kalla då...

På tal om dåligt...Snacka om skrattretande när Marie Svan sitter i TV och påstår att syreupptagningsförmågan är träningsbar och inte medfödd till stor del. Fan va slöa alla andra måste vara som inte ser till att få ett testvärde på 90.
Nä, nu måste jag ut och springa VO2Max-intervaller så jag också kan vinna Hawaii Ironman!

 
Ingen bild

Henrik H

11 januari 2008 19:50

Det va fan på tiden att du skrev nåt, jag höll på att tugga i mig dojjorna :-))

rätt som vanligt Jonas. Tappa inte sugen nu, skriv ett par inlägg till :-))

 
Berglund

Berglund

11 januari 2008 20:26

Bragdguldet är inte klart förrän Jonas Björkman vunnit Wimbledon, i singel!

http://berglundbloggar.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Magnus Svahn

11 januari 2008 23:24

Jag håller med om allt du skriver i detta inlägg.
Kalla är onekligen en stor talang men hon måste vinna på flera olika mästerskap först för att kunna kallas den främste damvinteridrottaren.
Jag är för alla svenska idrottsframgångar men tycker det är särskilt kul när det går bra för individuella slitvargar 
Ingen bild

Hemlig Agent

12 januari 2008 10:10

Jepp, bra skrivet igen, inte så provocerande att det va roligt men sant, så sant.

Triathleten (blogginnehaveren) har många ggr påpekat prestationer i relation till resultaten, himla trevligt, hoppas vi får se d bland sportjournalister.

 
Ingen bild

Dave

12 januari 2008 11:50

Givetvis så håller jag med i det du säger, bra att någon säger det! Men va faan kom igen, Speedway curling?? Skulle gärna se hur du laborerar fram/tänkner att skidskytte är en konstruerad sport när du själv håller på med Triathlon! Misstolka mig rätt jag älskar triathlon men har svårt att klanka ner på andra sporter (gäller ej golf), just för att jag är medveten att det finns få andra idrotter som är mer konstruerad, tja skulle väl vara modern femkamp..

Dave

 
Ingen bild

Colting

12 januari 2008 12:55

-Dave; OK, alla idrotter är ju isåfall konstruerade på ett eller annat sätt men att simma, cykla och springa känns ju inte krystat på något sätt. Det är tre basala konditionsidrotter som också är, rent historiskt, grundläggande sätt att förflytta sig på. Hade vi däremot lagt in exempelvis bågskytte, dart, varpa eller kast med dvärg som ett fjärde moment så hade det varit extremt konstruerat och helt "out of context". Precis som i mixen mellan skidor och skytte; i en idrott som för övrigt har suspekta militära anor. Varför inte lika gärna löpskytte, cykelarmborst, eller skidsnooker?

 
Ingen bild

Jocke Berggren

12 januari 2008 13:44

Cykelarmborst! Där är en sport jag skulle vilja testa, fast det skulle väl aldrig tillåtas i Sverige men vårt överdrivna säkerhetstänk. Snälla Jonas kan inte du anordna ett "Colting Camp" med inriktning på cykelarmborst!

Till diskutionen om skidskytte...Är säker på att sporten inte bara har "suspekta militära anor", utan att det är norska militären som skapat den. Första kända tävlingen gick 1767 så sporten har gamla anor.
Jag är väl medveten om hur mycket du uppskattade lumpartiden i Falun men bara för att det är en miltär sport betyder det ju inte att det är en dålig sport.
Olika länders försvarsmakter/krigsmakter är ofta de som har hand om elitidrottare på olika sätt och som drivit idrottskulturen eftersom det har haft en naturlig anknytning. Även i Sverige då triathlonförbundet var en del av SMI (Sveriges militäridrottsförbund) innan det kunde stå på egna ben.

 
Ingen bild

Lundin

12 januari 2008 15:54

Erkänn att skidskytte är extremt spännande att titta på! Det må vara hur konstruerat det vill men nog fan är det en lyckad konstruktion ur publiksynpunkt. 170 i puls och så ska man försöka träffa i ett litet, litet hål på en helt snövit tavla medans hela tyskland håller andan och tänker att om hon missar nu så begår vi nationellt självmord. Mycket spännande!

 
Ingen bild

Pelle

12 januari 2008 22:34

170 i puls och träffa ett litet litet hål. Det får mig osökt att tänka tillbaka på halvtimmen efter stängningsdags på skoldiscot i 9:an.

 
Ingen bild

KJ o Emelie

12 januari 2008 22:45

"Löpskytte".. Eller springskytte som det heter är otroligt nog en existerande sport. Troligtvis inte med i RF men den finns..

 
Ingen bild

sprintern

13 januari 2008 00:31

Skidskytte konstruerad sport och det skall man höra från triatlet - verkligen komiskt. Skidskytte börjar man väl med som inte helt lyckad skidåkare eller på väg utför i karriären, eller hur? Triathlon vete gudarna, men det är väl ungefär samma upplägg - man grejar inte att nå toppen i någon av dom tre grenarna, eller???

 
Ingen bild

Christian

14 januari 2008 10:22

Sprintern!!! Kolla upp lite om Triathlon först inna du skickar komentarer...
Jag håller med Colting i media "haussningen" (?) av skidåkningen. Man blir ganska trött av det efter en stund.

 
Ingen bild

Per

14 januari 2008 12:04

Tack för en förträfflig blogg. Det vore intressant att få veta hur många gånger vår "KÄRA# Kalla har blivit dopngtestad under Tour de Ski. Blott 20 år och redan denna styrka och uthållighet, man börjar undra.

 
Ingen bild

Stefan

14 januari 2008 13:23

Instämmer helt.
Kalla är en av många bra elitidrottare i Sverige.
Men det finns mycket konstigt, exempelvis som att Kajsa Bergqvist tjänat 90 miljoner på en sport (damhöjd) som knappast utövas över huvudtaget internationellt sett.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jonas Colting - 22 oktober 2010 09:53

Från och med i eftermiddag så bloggar jag på http://nyheter24.se/blogg/coltings-den-nakna-sanningen/ ...

Av Jonas Colting - 17 september 2008 15:39

Internet á la traudlaus finns absolut inte i den lilla enklaven av on som jag ar pa. Jag skriver pa en stor och konstig stationar dator som snarare ser ut som ett videospel eller sa... Darfor blir det tunt pa Coltingblogg denna veckan. Semester pa al...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 21:10

Jag har skrivit en artikel om Ö till Ö som finns att läsa på Slowtwitch; http://www.slowtwitch.com/Features/Island_To_Island_-_The_toughest_one-day-race_in_Sweden__524.html Engelsk läsövning! ...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 15:33

I fredags flög jag till New Jersey för att träffa Dr Phil och initiera ett coach/client-samarbete med honom.. Jag pratar alltså om "the other Dr Phil"; dr Phil Skiba som är en mycket välrenommerad idrottsläkare och triathloncoach. Efter 18 års egenco...

Av Jonas Colting - 11 september 2008 22:51

  Google Translator gör verkligen ett bra jobb! Vem har varit svenskspråkskonsult egentligen; Dr Alban?     Notes from the redaktionsmötet on planning for Saturday's sports broadcasts;    - Annika Sörenstam played his last Danish competition last...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se