Direktlänk till inlägg 2 juni 2008

Öppet brev om Borås framtida simanläggning

Av Jonas Colting - 2 juni 2008 14:53Nedan är en text som jag skrivit som ett öppet brev till BT´s debattsida och som skickats till alla berörda politiker och tjänstemän när det nu ska klubbas igenom hur man ska utveckla Alidebergsbadet i framtiden.

En riktig hjärtefråga för mig!!Borås Stad ska få en ny simanläggning ute på Alidebergsbadet!

Det är glädjande att de beslutande instanserna i Borås har insett vikten av att satsa på simning. Och inte bara simning som tävlingsidrott utan än mer som en långsiktig investering i folkhälsa, simkunnighet, motion, kommunal service och turism.

Och det är just med bakgrund av alla de aspekterna som jag och alla andra simentusiaster i Borås insisterar på att man nu inte nöjer sig med en halvmesyr utan satsar på ett helhetspaket och visar den framsynthet som man kan kräva av Borås Stads politiker.

-Bra med ny 50 metersbassäng men se till att den är 25 meter bred!

Att bygga en helt ny 50 meterbassäng bredvid den befintliga utebassängen är mycket bra och ger både simningen som tävlingsidrott och motionsverksamhet i Borås nya horisonter av möjligheter. Den öppnar dessutom helt nya möjligheter för årligt återkommande arrangemang där masters-VM i vattenpolo bara är början.

Men då krävs det att man inte snålar på utrymmena utan från början bygger en bassängbredd på 25 meter samt planerar utrymmen för temporära läktare vid behov! Att endast nöja sig med 20 meters bredd blir isåfall ett oåterkalleligt misstag som kommer att gräma oss för lång tid framöver…

Vid en korrekt bredd kommer vi också att ha internationella mått och kan bedriva både tävlings- och träningssimning på längden och bredden och Borås kommer att kunna vara heta kandidater till både kortbane- och långbanemästerskap samt kunna hysa stora grupper som lockas till Borås för träningsläger. Varför gå miste om sådana möjligheter om det rör sig om ynka fem meters bassängbredd?

Betänk också att Simklubben Elfsborg är Borås till verksamheten största förening; en förening som under 20 års tid haft helt oacceptabla träningsförhållanden i en lek- och badanläggning som inte på något sätt är lämpad för idrott och motion.

Tillsammans med SK70;s verksamhet så är simning en av Borås största idrotter och bör behandlas därefter.

-Tänk längre än bara simning!

Innan konkreta anläggningsplaner klubbas så bör man tänka till ordentligt så att man planerar för en anläggning som har det som krävs av en modern simarena. Vem i beslutsfattande position har rest runt och besökt dito anläggningar i studiesyfte?

Anläggningen ska inte bara lämpa sig för tränings- och tävlingssimning; strategiskt planerade utrymmen för exempelvis land- och styrketräning gör dessutom en framtida simarena i Borås extra attraktiv för andra simklubbar att besöka. I ett längre perspektiv kan man också knyta både sjukgymnastik, rehabilitering och andra former av terapeutiska verksamheter till en sådan här arena och på så sätt göra den än mer attraktiv ur en samhällsekonomisk synvinkel. Men då gäller det att planera för det!

-Bevara den gamla utebassängen i sin nuvarande form men satsa på en upprustning!

Sommaren går för högtryck och Alidebergsbadet likaså. Igår söndag hade utebadet mellan 1500 och 2000 betalande besökare som nyttjade grönområdena och utebassängerna.

50-metersbassängen verkade nästan underdimensionerad för det besökstryck som rådde.

Vem tror att ens en tiondel av dessa badande hade besökt anläggningen om det bara finns en inomhusbassäng eller en avstyckad plaskbassäng?

Med ett kortsiktigt tänkande där utomhusbassängen får gå i graven i sin nuvarande form så tappar hela Knallelandsområdet i attraktionskraft och Borås invånare tappar en fantastisk sommaroas! Vilken turist lägger sig på en gräsmatta för att sedan gå in och bada? Ingen! Med en upprustning av bassängytan, en investering i den gamla reningsanläggningen och nya omklädnings- och duschrum som delas med ett ny inomhusbassäng så har Borås Stad en helt unik anläggning i Sverige!

-Tänk stort!

Runtom i Sverige håller den ena gamla simanläggningen efter den andra att vittra sönder och det är ingen överdrift att tala om en simhallskris. Betänk exempelvis Malmös Aq-va-kul som har varit den största kommunala skandalen på länge i Malmö.

Ska då inte Borås Stad vara det stora lysande undantaget där vi inte bara satsar på en ny och modern simarena men också rustar upp den befintliga utebassängen till ett godtagbart skick?

Att kunna matcha två fina 50-meterbassänger inom samma område och bjuda på internationell attraktionskraft året runt skulle vara helt unikt i Sverige! Och vad är det som hindrar oss? Ingenting, förutom bristen av ett visionärt och långsiktigt tänkande!

-Tänk helhet!

Med den ovan beskrivna simanläggningen så skulle Borås Stad kunna matcha ett idrottscenter i Knalleland som saknar motsvarighet i Sverige. Långt gångna planer för hotell finns redan. Koppla på ett idrottsvetenskapligt center och engagera högskolan att satsa på ett antal hälso- och idrottsrelaterade utbildningar och Borås kommer att vara ett idrottsligt nav i Sverige inom kort. Det skulle innebära ett helhetskoncept som kommer att profilera staden på ytterliggare ett sätt och attrahera en helt ny ekonomi. Den framtida idrottsturismen genom läger, tävlingar och evenemang kommer att bibringa både kompetens, inkomster och goodwill.

Men detta kräver anläggningar och anläggningar som planeras utifrån det långsiktiga perspektivet från början.

 

JONAS COLTING

Flerfaldig VM-medaljör i triathlon

Simentusiast

Lokalpatriot

 
 
Calle Robertsson

Calle Robertsson

2 juni 2008 15:25

Right on target, sir!

Klockrent inlägg i debatten. Visionärt!

/Calle

http://calle.stenhall.com

 
Ingen bild

Tomas

2 juni 2008 16:28

Kunde inte sagt det bättre själv, bra skrivet!!

 
Ingen bild

Jocke

2 juni 2008 23:48

Hear, hear

 
Ingen bild

Diana

3 juni 2008 08:01

Som sagt; alltid kul att när man gör en skillnad, eller åtminstone försöker.

 
Ingen bild

Karin

3 juni 2008 14:22

Politikerna kommer inte att våga annat än lyssna på dig (tror jag). Blir spännande att se hur beslutet utfaller.

 
Ingen bild

Krokus

3 juni 2008 14:26

Coolt! Som visionär betalar du hälften?

 
Ingen bild

BK Falafel feat J-O

3 juni 2008 17:51

Här hade man väntat sig något storslaget, något som hade fått idrottsministern att boka av sina möten eller i alla fall något som hade fått mig som professionell chipsätare att lägga undan påsen för en kväll. Men icke. Jaja nån tjockis i Borås gynnar det väl :-)

 
Stefan Manning

Stefan Manning

3 juni 2008 23:20

Bullseye! Mycket bra skrivet. När jag i våras skrev en insändare i Lerumstidningen, så svarade två ufo:n att jag skulle skaffa våtdräkt och använda kommunens sjöar. Varför skulle dom betala min träning? Hur djävla blåst får man bli? Fast dom ynkryggarna gömde sig bakom signaturer, som så många andra i det här ibland väldigt präktiga landet. Jag skulle haft detta inlägg att kasta i mellan ögonen på dom då...

http://sinus.bloggagratis.se

 
Zelina

Zelina

4 juni 2008 11:43

Din tanke är helt rätt, att visa ett sportsligt intresse i städer idag är framtiden. Är det något man ska satsa på så är det idrotten. Barnen som är vår framtid vet knappt idag vad indrott är. Det är bara så tråkigt att personer som sitter i dem högre makterna i kan se detta. Tvärr så är det så att Sverige idag inte lyssnar till individer, fastän det är vi som bor i Sverige. Jag skulle också vilja se större satsning inom simning (har simmat själv under många år och tävlat). Visst är plaskbassänger bra, men sen då....när man vill utveckla sig själv och bli något mer?? Det är precis som att Sverige säger att skyll dig själv, det är inte vårat problem att ungar idag inte kan simma. Att kunna simma är jätteviktigt. Det är idrotten som för människor samman, varför då förstöra den genom att inte bry sig i utvecklingen. För en framtid i våra barn så måste vi tänka på idrott, gemenskapen som ska hålla ungarna borta från droger och våld.

http://www.profashion.bloggagratis.se

 
Ingen bild

JT

4 juni 2008 14:48

Som vanligt - mycket välformulerat och träffrätt! Jag hoppas att brevet kommer göra verkan. Det behövs sannerligen.

 
Ingen bild

Yoko

5 juni 2008 09:25

We love u len;)
Peace!

 
Pia

Pia

10 juni 2008 13:36

Hej!
Nåt som inte alls hör till ditt inlägg här:
STORT FETT GRATTIS PÅ DIN FÖDELSEDAG (fast lite i efterskott då *fniss*)
Ha de så nice i sommarvärmen.
Tjing!

http://www.piajonsson.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Fredda

10 juni 2008 15:33

ser ut som projektledaren är utsedd... en eldsjäl och entrepenör är väl den perfekta kombinationen, sen sitter du där, o blickar ut över sveriges i särklass bästa simanläggning där svenska stolta simmare fostras, tjocka tanter som förlänger sitt liv med nått år samt simmar för samhällsekonomin, lyckliga barn som med rödsprängda ögon, äter blöta mariekex och lovar mamsen att inte dyka i på det djupa.
Borås finest, jag håller med dig Jonas. Borås ska inte göra om samma misstag som malmöiterna

 
Ingen bild

Petter

11 juni 2008 20:44

Om du inte bloggar mer än så här så ger jag nog upp (och säkert 1000-tals andra med mig), synd att spridningen av det heliga träningsevangeliet då kommer att stagnera.

 
Berglund

Berglund

11 juni 2008 21:58

Någon respons än?

http://berglundbloggar.wordpress.com

 
Ingen bild

Åsa

12 juni 2008 08:07

Antar att du har annat i ditt liv att göra än att blogga, men nu har vi väntat många dagar på att få höra av som har hänt i Coltings liv...

 
Ingen bild

Vman

15 juni 2008 20:47

Du dök aldrig upp i Hindåas i dag. Är du skadad?

 
Ingen bild

mjleitner

16 juni 2008 06:44

Hi champ
What´s up ???
Har du gått under jorden?
Vi väntar med spänning på nya blogg.
Sommarhälsningar

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jonas Colting - 22 oktober 2010 09:53

Från och med i eftermiddag så bloggar jag på http://nyheter24.se/blogg/coltings-den-nakna-sanningen/ ...

Av Jonas Colting - 17 september 2008 15:39

Internet á la traudlaus finns absolut inte i den lilla enklaven av on som jag ar pa. Jag skriver pa en stor och konstig stationar dator som snarare ser ut som ett videospel eller sa... Darfor blir det tunt pa Coltingblogg denna veckan. Semester pa al...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 21:10

Jag har skrivit en artikel om Ö till Ö som finns att läsa på Slowtwitch; http://www.slowtwitch.com/Features/Island_To_Island_-_The_toughest_one-day-race_in_Sweden__524.html Engelsk läsövning! ...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 15:33

I fredags flög jag till New Jersey för att träffa Dr Phil och initiera ett coach/client-samarbete med honom.. Jag pratar alltså om "the other Dr Phil"; dr Phil Skiba som är en mycket välrenommerad idrottsläkare och triathloncoach. Efter 18 års egenco...

Av Jonas Colting - 11 september 2008 22:51

  Google Translator gör verkligen ett bra jobb! Vem har varit svenskspråkskonsult egentligen; Dr Alban?     Notes from the redaktionsmötet on planning for Saturday's sports broadcasts;    - Annika Sörenstam played his last Danish competition last...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se