Hur kommer det sig att vissa ägg är så skönt lättskalade medan andra ägg är rena Helsinki att skala där halva ägget följer med och det är värsta pillet innan man förhoppningsvis har lite halvmosat och i bästa fall halvskalat ägg att äta?
Jag skulle skickat den här frågan till "Fråga Lund" om jag bara visste att de hade en äggexpert i panelen.
Peter
30 juli 2008 08:35
Hej, bor visserligen inte i Lund men har besökt staden och har då hört att ju färskare äggen är ju svårare är de att skal.
sonja
30 juli 2008 08:50
salta äggvattnet och kyl av efter att du kokat med kallvatten, men inte för mycket. men häll kallvatten på dom en stund.
http://burriburr.wordpress.com
Pionhed
30 juli 2008 09:02
Detta borde väl vara en fråga som Telia kan svara på? =)
Samuel
30 juli 2008 09:08
Ju färskare ägget är, desto mer svårskalat. :)
Adrian
30 juli 2008 09:37
Kallt vatten är nyckeln.. skölj äggen direkt efter kokningen. Kanske det du gjort fast problemet kvartstår?
Erik
30 juli 2008 09:47
Färska ägg är svårskalade, gamla ägg är lättskalade. Detta beror på att skalet långsamt släpper igenom luft som gör att äggvitan kan släppa skalet.
Smegger
30 juli 2008 09:51
Färskheten avgör. Färska ägg = svårskalade!
B
30 juli 2008 10:06
Det beror på hur (mycket) man kyler ner de efter att ha kokat de.
Robert
30 juli 2008 10:33
Normalt är färska ägg tämligen svårskalade medan lite äldre är lättare. Även ägg ur samma kartong kan säkert vara olika gamla.
/Robert, "Fråga Malmberget"
Elfo
30 juli 2008 10:42
Jonas ditt trögo
Koka ägget och direkt efter du sprutat kallvatten på dom direkt direkt direkt knäcker du skalet lika fort som en utlösning då skall du se att hela skalet åker med
http://www.macrolane.com
jarbin
30 juli 2008 10:50
svårskalade ägg är färska, nyvärpda. Lättskalade mindre färska men fortfarande ätliga. Fråga mig inte hur gamla, typ en vecka eller dylikt antar jag. Har också för mig att ett ägg som flyter är mindre färskt. Mark Sisson vet helt säkert. Den mannen svarar snabbt på mail!
//Jarbin
Magnus
30 juli 2008 11:02
Hallå!
Har helt enkelt att göra med hur pass färskt ägget är. Ett nykläckt ägg blir otroligt "smuligt" när det kokts. // Magnus, äggexpert.
Panelhönan
30 juli 2008 11:29
Färska ägg lär ska vara svårare att skala än äldre.
Dessutom lär äggen bli mer lättskalade om man kyler ner dem ordentligt.
Oscar
30 juli 2008 11:43
Angånede ägg och skalning. Här kommer min egen, helt empiriska och icke 100%-iga teori. Ägg som man direkt efter kokning snabbt kylt ner i kallt vatten är mycket lättare att skala jämfört med ägg som svalnat långsamt.
d
30 juli 2008 12:02
Nu har jag tyvärr inte svaret på frågan, men jag kan ändå hjälpa dig här...
Om du efter att kokat ditt ägg direkt kastar ner det i ett kallt vattenbad (alternativt håller det nykokta ägget under en kall vattenstråle ett tag) så ska du se att det går lättare att skala det sedan.
Nåt mer?
Mackan
30 juli 2008 12:17
Jag har hört någonstans att det hänger på äggets färskhet. Ju färskare ägg - desto mer svårskalat!
Filip
30 juli 2008 13:28
Gamla ägg är lättare att skala. Skabbigt men sant.
HolgerDanske
30 juli 2008 13:30
beror på om de ær færska eller inte. Færska ær svårskalade. Simple as that
E
30 juli 2008 13:49
Ju färskare ett ägg är desto svårare att skala.
Mange
30 juli 2008 14:28
Svar 1: Folk spolar inte äggen i kallt vatten -> svårskalat. Vanligt problem hemma hos ovana äggkokare.
Svar 2: Äggen får ligga för länge efter spolningen -> svårskalat. Vanligt problem på hotellfrukostar
Svar 3: Färskare ägg är mer svårskalade än lite äldre ägg, så allt annat lika kan detta bli skillnaden mellan ett lättskalat och ett svårskalat ägg.
När jag kokar ägg hemma har jag aldrig skalningsproblem, jag spolar ordentligt och länge med kallt vatten, har aldrig speciellt färska ägg och äggen äts inom några minuter efter tillagningen...
Diana
30 juli 2008 15:03
Snackar vi verkligen om ägg?
Jonas Carlsson
30 juli 2008 19:11
Om du låter hönorna sova på bolsterdun skall du se att de värper lättskalade ägg.
Många äggproffs här förresten...
ChristerS
30 juli 2008 19:36
Hej Jonas, det är som många ovan säger. Färska ägg är svårskalade. Vi har höns så jag vet! Det visar hur gamla ägg som säljs i affärerna. Jag skulle gissa att det behövs c:a en vecka för att dom ska vara lättskalade!
http://redhorse.typepad.com